2017-05-05 12:19:01• hírek • MTI

Több év börtönt kapott dzsihadista propagandáért egy román tizenéves

fotó: cetateabaniei.com
fotó: cetateabaniei.com

Három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek első fokon Romániában egy 18 éves craiovai fiatalembert, aki az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezetet népszerűsítő üzeneteket terjesztett az interneten - közölte a Mediafax hírügynökség.

Constantin Luigi Boigeát 17 éves korában, 2015 decemberében hatósági felügyelet alá helyezték, miután a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egy házkutatás során dzsihadista propagandaanyagokat tartalmazó számítástechnikai berendezéseket foglalt le lakásán.
    
A gyanúsított a hatósági felügyelet szabályait rendszeresen megszegte, és - bár eltiltották az internettől - a terrorszervezet népszerűsítését tavaly szeptemberi nagykorúvá válása után is folytatta a világhálón. Emiatt elrendelték előzetes letartóztatását.
    
A rendezetlen családi körülmények között élő fiatalember három éve tért át a muzulmán vallásra. A DIICOT szerint a közösségi fórumokon az Iszlám Állam jelvényeivel mutatkozott, kifejezte készségét, hogy az IÁ-hoz csatlakozzék, és a terrorszervezet mártírjává váljék, az Iszlám Állam (IÁ) által elkövetett lefejezéseket bemutató filmeket és életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket terjesztett az interneten.
    
A vádhatóság szerint a gyanúsított több felhasználónevet létrehozva fenyegető üzeneteket küldött a terrorszervezet bíráló közéleti személyiségeknek, és másokat erőszakos cselekményekre buzdított, új híveket szerezve az IÁ-nak.
    
A fiatalember radikalizálódására a Román
Hírszerző Szolgálat (SRI) hívta fel a DIICOT figyelmét.
    
A craiovai táblabíróság csütörtöki döntése ellen a legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: